Jaana Ylitalo Neuvottelijasi Euroopassa

Työntekijöitä on kuultava ilmastonmuutoksessa

  • Työntekijöitä on kuultava ilmastonmuutoksessa

Maailman lämpötila on jo noussut noin asteella esiteollisesta ajasta. Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viime lokakuussa julkaiseman raportin mukaan maailman kasvihuonekaasupäästöjä on leikattava niin energian tuotannossa kuin teollisessa valmistuksessa vuoteen 2050 mennessä 70-90 prosenttia, jotta ilmaston lämpeneminen olisi mahdollista rajoittaa 1,5 asteen.

Viesti on selvä, Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa on kiirehdittävä. Vaihtoehtoja ei ole, sillä ilmaston lämpeneminen vaikuttaa jo nyt negatiivisesti niin ihmisten elinolosuhteisiin, elinkeinoihin kuin työhön.

Fossiilisista polttoaineista riippuvaisen talousjärjestelmän muuttaminen vähäpäästöiseksi edellyttää suuria muutoksia teollisuudessa ja teknologiassa, uusia energia- ja liiketoimintamalleja sekä kiertotalouden tuntuvaa lisäämistä tuotanto- ja kulutustavoissa. Työntekijöitä, heidän perheitään ja läheisiään ei saisikaan jättää yksin ratkomaan ongelmia, joita aikamme suurin yhteiskunnallinen ja taloudellinen murros aiheuttaa. Muutokset on tehtävä hallitusti ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesti eli pienituloisemmat eivät voi joutua maksamaan suhteellisesti enemmän muutoksista. Yksi kansalaisten suurimmista huolenaiheista on työpaikkojen pysyvyys ja toimeentulo.

Pariisin ilmastokonferenssin yksi tärkeistä päätöksistä oli, että työntekijät ovat itse mukana vaikuttamassa siihen, että kussakin maassa tehtävä ilmastopolitiikka mahdollistaa kunnon työpaikat.  Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tarvittava järjestelmän muutos onnistuu varmimmin, kun sille saadaan kaikkien tuki.

Ilmasto- ja energiapolitiikan pitääkin olla sekä oikeudenmukaista että osallistavaa. Ilmastopolitiikkaa tehtäessä olisi varmistettava niin työntekijöiden toimeentulon turvaaminen kuin panostettava hyvälaatuisten uusien työpaikkojen syntyyn. Negatiivisia työllisyysvaikutuksia on pystyttävä ennakoimaan ja luoda työntekijöille polku uuteen työhön päivittämällä heidän osaamistaan jo aiemman työsuhteen aikana.

Kansainvälisten velvoitteidensa täyttämiseksi EU komissio valmisteli “Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille” -paketin, jossa on useita lainsäädäntöehdotuksia. Pakettiin sisältyy mm. Euroopan energiaunionin hallintoa koskeva asetus, jolla tehostetaan Euroopan ilmasto- ja energiapolitiikan suunnittelua ja seurantaa yhdennettyjen kansallisten suunnitelmien pohjalta. Sen hallintoa koskevassa osuudessa todetaan mm. että kansallisten ilmasto- ja energiasuunnitelmien valmistelussa pitäisi kuulla tasapuolisesti sidosryhmiä eli ammattiliittoja, kansalaisjärjestöjä ja elinkeinoelämää.

Suomessa tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että samalla kun yritykset päivittävät strategioitaan ja tuotteitaan ilmastokestäviksi ne arvioisivat myös työntekijöidensä osaamistarpeet ja tarjoaisivat heille koulutusta. Meidän on hyvissä ajoin ymmärrettävä millä aloilla muutos vaikuttaa ja mitä uusia taitoja ilmastonmuutoksen vastaaminen edellyttää. Ja sitten on laitettava toimeksi.

Yksi mahdollisuus olisi laajentaa muutosturvaa siten, että se oikeuttaisi uudelleen koulutukseen jo työsuhteen aikana. Koulutuksen maksaisivat nykykäytännön mukaisesti niin työnantaja kuin valtio. Lopputulemana on valmiimpi Suomi, joka pystyy vastaanottamaan ilmastonmuutoksen tuomat haasteet ja maa, joka näyttää esimerkkiä koko Euroopalle ja maailmalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Maailman lämpötila on jo noussut noin asteella esiteollisesta ajasta....

ooo

Onko tuo se normaalitilanne mihin lämpötiloja on verrattava, jotta tietäisimme mitä pitää tehdä.

----
"Jääkausia on tullut ja mennyt."

Käyttäjän PetriLavonen kuva
Petri Lavonen

Kaipaisi enemmän tiede asiantuntijoiden ulostuloja politiikka ideologien sijaan tässä ilmastoasiassa. Nyt on tullut yksi nobelisti ulos ja on täysin eri mieltä ilmasto muutoksesta suhteessa ihmisiin. Toinen huippu tiedemies taas on huolestunut ihmisten välinpitämättömyydestä tosiasioista äänestäessään polittisia puolueita jotka voittaessaan ohjaavat ihmisiä väärään suuntaan. Mielestäni tämä ilmastoasia ei ole vain politiikkojen muoti mielipide asia joka otettiin esiin Ruotsista.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Saattaa olla niin että _todellisia_ asiantuntijoita on kovin vähän maailmalla. Lausunnon antajia tuhansia.

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Jo pelkästään se, että IPCC:kään ei ole pystynyt esittämään asianmukaista näyttöä ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotulle, ilmaston uhkaavalle lämpenemiselle, riittää osoittamaan, että hiilidioksidipäästöjen leikkauksille ei todellisuussa perusteita ole. Poliitikkojenkin tulee ymmärtää, että Pariisin sopimuksen mukaiset CO2-päästöjen leikkaukset tulevat aiheuttamaan vain menetyksiä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Holoseenin ihan normaali lämpötilavaihtelu on +-2° eli ilmastossa kaikki hyvin.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Maailman lämpötila on jo noussut noin asteella esiteollisesta ajasta.

Miksi ei puhuta "esiteollisen ajan" sijaan Suurista Nälkävuosista? Samasta ajastahan on kysymys. Ja samasta lämpötilamuutoksesta. Ei ilmaston jäähtyminen nykyisestä ole mitenkään toivottavaa, jos nyt edes siihen kykenemme vaikuttamaan. Suurimmat saastuttajat kun ovat Euroopan ulkopuolella, ja saasteiden ohella nämä myös tuottavat hiilidioksidia paljon suomalaisia enemmän.

PS. Pariisin ilmastokonferenssi kuuluu sarjaan pyramidihuijaukset. Suurimmat saastuttajat ja hiilidioksidin tuottajat viittasivat sen "päätöksille" kintaalla; esim. Kiina aikoo rakentaa jatkossa vuosittain uutta hiilivoimakapasiteettia enemmän kuin mitä Suomessa on käytössä tällä hetkellä. Eli vaikka sulkisimme kaikki fossiilisia polttoaineita käyttävät voimalamme ja tehtaamme, emme korvaisi edes sitä määrää hiilidioksidia jonka Kiina päästää ilmoille ensi vuonna enemmän kuin tänä vuonna. Puhumattakaan Intiasta ja muista kehittyvistä maista.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ilmastonmuutoshysterian takana ovat:

- Poliitikot, jotka saavat siitä lisää valtaa ja rahaa. Muut varsinaiset ongelmat voidaan siivota maton alle.
- Media saa otsikoita ja rahaa, toimittajat töitä.
- Ympäristöjärjestöt saavat lisää rahoitusta.
- Tiedeyhteisöt saavat lisää rahaa tutkimuksiin, jotka lisäävät pelkoa ja ahdistusta. Muut tutkimukset jäävät ilman rahoitusta.
- Näitä kaikkia rahoittaa sitten teollisuus ja niiden lobbarit, jotka hamuavat suuria voittoja valtioiden ylisuurista tukiaisista.

On käsittämätöntä miten aikuiset ihmiset jaksavat jauhaa 1,5 asteen lämpenemisen rajoittamisesta. Aikanaan alarmistit sitoivat CO2-päästöjen kasvun suoraan lämpötilan vaihteluun ja tekivät siitä matemaattisia malleja, skenaarioita (skenaario: tapahtumien tai prosessien ketju, jossa maailman, kansakunnan tai järjestelmän nykytila kehittyy joksikin tulevaisuuden tilaksi) ja ennusteita. Nämä ennusteet on jo aikoja sitten osoittautuneet täysin vääriksi ja lämpötilan on irtaantunut CO2 päästöistä. Siitä huolimatta ylläpidetään jotain päämäärää puolen asteen tarkkuudella.

Sen sijaan CO2-päästöt noudattavat aika tarkkaan globaalia talouskasvua. Ja talouskasvu jatkaa hurjaa vauhtiaan. Tästä viime aikaisin paikallinen osoitus ovat Antti Rinteen hallitusneuvottelut. Lisää etuja, lisää kasvua, lisää sitä ja lisää tätä. Jos CO2-päästöt haluttaisiin tosissaan vähentää, meidän pitäisi tyytyä 1800-luvun elintasoon. Demarit eivät ainakaan sitä lähde agendassaan ajamaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Nuo ensimmäiset vajaat 10 riviä on helppo allekirjoittaa.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Olen kuunellut liikaakin ristiriitaisia juttuja ilmastosta. Etten runoile tässä 400 sivua. Usein varminnan mielipiteet on asioitatuntemattomilla. Asiantuntijat tietää jo mitä ei tiedä, ongelmat ja tulkinnat.

Katseli tuossa ulkolämpömittaria. Mietin, että mitenköhän sitä pohjamudasta ja tuossa pihalla olevasta halosta saa määriteltyä vuoden keskilämpötilan 0,1 c tarkkudella. Kuten tutkijat väittää. Sittten muistlen, että ei niit lämpömittareita paljon ollut yli 100 vuotta sitten saati, että olisi 1-2 asteen tarkkuudella elohopeatkin tai bimetallit. Ja riippui ihan mihin kellon aikaan katsoi mittaria. ja missä. Ja viitsikö kattoa vaikka lentokentällä. Olin veneväijynä ja merkitsin tuulen nopeuden 5 m/s, tosin kerholla ei ole ollut mittaria 10 vuoteen. Niin muutkin on mittailleet. Automatiikka tuli myöhemmin. Niin mitenköhän niistä voi saada aineistoa, johon vertaa eri paikan mittauksia eri tavalla ja kellon aikaan tai min/max-periaatteella. Mikä on lämpötila tänään? mi+max/s vai klo 12 lämpötila, integroitu keskiarvo vai mikä? On se maapallon lämpötilan määrittäminen 1000 km ruudukolla aika haastavaa, vielä 0,1 asteen tarkkuudella. VAikka Kaisaniemestä Oulun lämpötila. Vai mitataanko ilmaston lämpöä vai mitä. Joskus koulussa vielä sanottiin , että jos mittaa +-1 C tarkkkudella ei niin siitä saa millään 0,1 tarkkuutta toleranssin takia.
Yleensä tässä vaiheessa on sitten asiantuntijat sitten mykistyneet kun ei ole osattu sanoa.

Lämpeneminen on kyllä ongelma. Tänäänkin oli sisällä hirmu kuuma kun oli jo hellettä. Mutta olipa tuossa kylmä talvikin. Ja monta talvea. Ilmasto on 30 vuoden keskiarvo, jostakin. Eikä siis sää tai ääri-ilmiö.

Silmääni pisti äsken uutinen kun oli tutkijat taas huijanneet petkuttaneet, että vesi olisi nousust kun se olikin laskenut. Tuo veden mittaaminenkin on suhteellista varsinkin kun maa nousee ja laskee varsinkin kun maapallo ryppyilee. Että mitähän se 1 mm mittaus kertoo. Onko ilmanpaine, kuu vai maa muuttunut vai vesi. On se hurjan monimutkaista kun kysyy. Satelliitistakin mitattiin eoätäsmällistä ellipsoidia, eli maata, antureissakin oli vikaa. Vaikea sitä on 1 mm tarkkuutta saada 300 km etäältä.

Vieläkin on selvittämättä mihin laskelmien lämpö hävisi ja millä fysikaalisella tavalla se sujahti väitetysti suurten valtamerien pohjalle lämmittämättä siinä välillä. Joku uusi fotiniharppaus ja kvanttifysiikka ja avaruus-aikateoria ? Scifissä voisi toimia. Onhan tuoss apari muutakin juttua kun ei sovi fysiikkaan...

Sanoisin, että jos keksitään uusi kriisi niin saadaan ilmastokriisi pois. Eihän kukaan puhu enää otsoniaukoista, jääkausivaarasta ja lassaviruksesta ja muusta. Voisihan sitä miettiä vaikka montako sukupuolta on ja mitä ne on. Sellainen mistä media, poliitikot ja joku muu voi rahastaa ja netota.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#9

Täydet pisteet kommentista.
Kiitos.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset